Prespa region is situated on the Balkan Peninsula and it is shared between three countries: Albania, Greece and Macedonia. Ai është më e vogëli i dy liqeneve të … It is situated west of Lake Prespa and the village of Tuminec, and northwest of the village of Dolna Gorica. E vendosur në ishullin e Akilit është bazilika e Shën Akilit. Prespa ose Liqeni i Prespës, (maqedonisht: Преспанското Езеро/Prespanskoto Ezero; greqisht: Μεγάλη Πρέσπα/Limni Megáli Préspa) është njëri ndër liqenet me ujëra të freskëta në Evropë që u takon tre shteteve Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Greqisë me një sipërfaqe të përgjithshme prej 318.9 km2 nga të cilat 190 km² i takojnë Maqedonisë së Veriut, 84.8 km² Greqisë dhe 38.8 km² Shqipërisë. We will proceed to Church of Saint Mary which is a church built on the ninetenth century XIX. Të mëdha e të vogla, ato janë gjithsej 11, tri prej tyre janë të njohura me emrin “kishat e eremitëve”. Prespa e Madhe është e njohur edhe për kishat e saj. AKTUALITET. Thellësia maksimale është 7.7 m dhe lartësia e sipërfaqes është 853 m. Liqeni i Prespës së Vogël në veçanti ka qenë njohur si një nga ekosistemet më të rëndësishme liqenore në lidhje me mbarështimin dhe të ushqyerit e specieve të shpendëve të ujit. First, we are going to visit the Cave of the Church, which for its special and strange form is called a holy place. Edhe pse shumë pak e njohur, është një nga vendet turistike më mahnitëse. Liqeni i Prespës, është një nga zonat tërheqëse turistike të Ballkanit, përvec bukurive të jashtëzakonshme natyrore shquhet për florën dhe faunën mjaft të pasur. Prespa e vogël It is one of the most valuable monuments of Albanian cultural heritage. Prespa shpalos një bukuri natyrale dhe tërheqëse ku më të dalluarit janë liqenet (Prespa e madhe dhe Prespa e Vogël) . Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. There are three RAMSAR Sites within the region, the Albanian Prespa Lakes, the Small/Mikri Prespa in Greece, and Prespa Lake in North Macedonia. Për banorët e zones, kjo konsiderohet, jo vetëm humbje e pasurisë natyrore, por edhe zbehje e një burimi jetese , pasi ata e shfrytëzonin këtë liqen edhe për peshkim. Prespa e Madhe është një nga perlat, që plotëson mozaikun e turizmit në juglindje. Ky territor është pjesë e një rajoni më të madh historik, i quajtur gjithashtu Prespë, e cila shtrihet edhe në Shqipëri dhe Greqi. Pas vizitës suaj mund të shijoni kuzhinën lokale! Ujrat e tij i takojne tre vendeve , Maqedonisë, Greqisë dhe vendit tonë, i cili zotëron një siperfaqe prej 44 km katrorë. To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. vendosur në 850 metra mbi nivelin e detit. Gorica e Madhe tё impresionon me peizazhet e bukura dhe njё gjithёpёrfshirje shpirtёrore e njerёzore. Prespa e Vogël, vit pas viti po shkon drejt pikës së vdekjes së pashmangshme. Prespa ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit. Projekti është munduar të nxjerrë në pah edhe shkaqet e këtij fenomeni të ngadaltë, por të pandalshëm: veprimtaria e gabuar njerëzore, ndonjë aktivitet tektonik që ka … It is one of the most valuable monuments of Albanian cultural heritage. Prespa e Madhe ka gjatësi dhe gjerësi maksimale përkatësisht 26.3 km dhe 20.6 km, ndërsa Prespa e Vogël 10.6 dhe 6.6 km. To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. Gjatë viteve 1970 sasi të konsiderueshme të ujit u devijua lumi Devoll për në liqenin me qëllim që të përdorur atë gjatë kohës së verës për qëllime ujitje. Ai është më e vogëli i dy liqeneve të … We will proceed to Church of Saint Mary which is a church built on the ninetenth century XIX. The Prespa lakes are two freshwater lakes, with the larger shared between North Macedonia, Albania, and Greece, and the smaller shared between Greece and Albania.Of the total surface area of the larger lake, 176.3 km 2 (68.07 sq mi) belongs to North Macedonia, 46.3 km 2 (17.88 sq mi) to Albania and 36.4 km 2 (14.05 sq mi) to Greece. Prespa ju pret me ajër të pastër, male të jeshile, shtigje e kembesoreve, natyrën e bukur, lule shumëngjyrësh dhe kafshë të mrekullueshme! 3 vite më parë 0 Views. [1], Fshatrat përreth liqenit në Greqi janë: Gjerman, Rëmb, Medovë, Shtërkovë, Rudar, Pëplë, Orovnik, Linq, Bukovik, Akil, Vinan dhe Grazhdan dhe në Shqipëri: Shuec, Zagradec (Buzëliqen) dhe Tren. Ato kanë ujë të pastër (20 m dukshmëri). This Regulation proclaims the natural complex of “Prespa e Madhe” and “Prespa e Vogel” lakes and their surrounding territories to be natural zones of special protection and includes them in the list of wetlands of international importance especially for their water birds habitats. Prespa is the name of two freshwater lakes in southeast Europe, shared by Albania, Greece, and the Republic of Macedonia. I pozicionuar në një lartësi mbidetare prej 885 metër, hapësira e mbrojtur ka një sipërfaqe prej 2080 hektarë. Five km from Prespa e Vogel there is the Cave of Treni. Prespa është liqeni më i lartë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit. Zonjë e madhe, Merkel uroi sot popullin gjerman për të 16-tën herë si kancelare The island of Maligrad is in the Lake of Prespa e Madhe. AUTHORS: HYDROBIOLOGICAL INSTITUTE – OHRID Zoran Spirkovski Dusica Ilik-Boeva Trajce Talevski HYDRA – FISHERY AND AQUACULTURE RESEARCH CENTER – TIRANA Arian Palluqi Eqerem K Janë liqene malore me thellësi relativisht të mëdha deri në 54 m dhe me vëllim ujërash afro 5.2 miliardë m3. Tashmë, vendin e ujit , e kanë zënë kallamishtet. Kjo faqe është redaktuar për herë te fundit më 26 shkurt 2020, në orën 10:50. 3 vite më parë 0 Views. Më i madhi i quajtur Prespa e Madhe dhe ka një sipërfaqe prej 285 km2 dhe thellësi maksimale 54 m. Ky liqen është i ndarë nga tre shtete ku pjesën më të madhe e ka Maqedonia, kurse Shqipëria dhe Greqia kanë nga 40 km2 secila, ndërsa liqeni tjetër, ai Prespës së … They are the highest tectonic lakes in the Balkans, standing at an elevation of 853 m. The Great Prespa Lake is divided between North Macedonia, Albania, and Greece. AKTUALITET. The island of Maligrad is in the Lake of Prespa e Madhe. Video: ‘Monstra’ në ujërat shqiptare bën xhiron e rrjetit . The hike starts approx. Për shkak të nivelit të lartë të kripës në ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit. Prespa e Madhe ndodhet në një lartësi prej 853 metrash mbi nivelin e detit, duke përbërë në këtë mënyrë liqenin më të lartë tektonik të krejt gadishullit të Ballkanit . Liqeni i Prespës, ka natyrë të bukur, histori dhe legjenda. Në kohët e kaluara, krahina historike e Prespës ishte e njohur me ndarjet gjeografike si Prespa e Sipërme, Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël, shkruan Gazeta Metro. Duke ecur një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë. Liqeni i Prespës së Vogël në bërndës të të cilit gjendet edhe ishulli i Akilit; ishulli ishte kryeqyteti i hershëm i carit bullgar Samuelit në mes të shekullit të X-të. Tashmë, vendin e ujit , e kanë zënë kallamishtet. Flora në rajon është e përbërë kryesisht nga manaferra dhe 1500 specie bimore nga të cilat 146 lloje endemike të Liqenin e Ohrit dhe 39 specie endemike nga të Liqeneve të Prespës. We have successfully finalized the 1st and 2nd cycle of the Financial participatory Aproach for the villages of Prespa National Park:Pustec; Zaroshkë; Lajthizë; Gollomboc; Diellas; Goricë e Madhe; Goricë e Vogël; Kallamas; Cerje; Zagradec; Rakickë; Shuec. 12. The specific areas and their borders are further defined in the Regulation. Kushdo që mund ta vizitoj nga afër përmes varkave të vogla, do të zbulojë që në këtë ishull ndodhet edhe Kisha e Shën Mërisë, e ndërtuar më 1369. The Clouded Apollo Parnassius mnemosyne is very frequent with its spectacular behaviors. Tag Archives : prespa e madhe. Prespa e Madhe me një sipërfaqe prej rreth 300 km katrorë dhe thellësi maksimale 54 m, shtrihet në Shqipëri, Greqi dhe Maqedoni. Në Shqipëri fshatrat përreth liqenit janë në: Shuec, Zagradec (Buzëliqen) dhe Tren. Of the total surface area of the larger lake, 176.3 km2 belongs to North Macedonia, 46.3 km2 to Albania and 36.4 km2 to Greece. Five km from Prespa e Vogel there is the Cave of Treni. 2.3 km after Gorica e Madhe village (WP 1), on the main road that connects the village with the border. [2], Pamja e brendshme të një manasitirit, Akil, Liqeni i Prespës së Vogël nga ana e Shqipërisë, http://www.ekby.gr/ekby/en/alwet_web/alwet_site/en/alwet_aims_Prespa_en.html, https://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Liqeni_i_Prespës_së_Vogël&oldid=1993601, Creative Commons Attribution/Share-Alike License. Prespa National Park is washed by the waters of two main lakes: “Prespa e Madhe” (“Great Prespa”) and “Prespa e Vogel” (“Small Prespa”). During the next phase, the composition of solid waste is carried out. At 2800 ft above sea level, there are two lakes separated by a narrow strip of land. Liqeni i Prespës është një tjetër perlë natyrore, por edhe turistike e Maqedonisë. Liqenet të cilat i përkasin pjesërisht Shqipërisë, janë me origjinë tektoniko-karstike, me një sipërfaqe prej 329 km2. Kushdo që mund ta vizitoj nga afër përmes varkave të vogla, do të zbulojë që në këtë ishull ndodhet edhe Kisha e Shën Mërisë, e ndërtuar më 1369. Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. Ato janë disa kisha të vogla të gdhendura në gur. Praktika është ndaluar së fundmi. Liqeni i Prespës së Vogël ose Prespa e Vogël (Maqedonisht: Мало Преспанско Езеро/Malo Prespansko Ezero; Greqisht: Λίμνη Μικρή Πρέσπα/Limni Mikri Prespa) është një liqen i përbashkët mes Greqisë (42.5 km²) dhe Shqipërisë (4.3 km²). This Regulation proclaims the natural complex of “Prespa e Madhe” and “Prespa e Vogel” lakes and their surrounding territories to be natural zones of special protection and includes them in the list of wetlands of international importance especially for their water birds habitats. Për banorët e zones, kjo konsiderohet, jo vetëm humbje e pasurisë natyrore, por edhe zbehje e një burimi jetese , pasi ata e shfrytëzonin këtë liqen edhe për peshkim. 1-2 hours time to explore it. Kёsaj pamjeje si objekt pikture, ku … Në vitin 1999, Shoqata për Mbrojtjen e Prespës mori Çmimin e Konservimit nga Ramsar Wetland Conservation Award për përpjekjet e saj për ruajtjen e biodievsitetit. 1-2 hours time to explore it. Liqenet e Prespës respektivisht Prespa e Vogël dhe Prespa e Madhe, renditen ndër liqenet kryesore të Gadishullit Ballkanik. POLICIA E SHTETIT: EDHE 7 DITË NGA MBYLLJA E APLIKIMEVE PËR OFICERË TË POLICISË KRIMINALE | 2 muaj më parë ... Ndodhesh në Kreu » Posts Tagged "prespa e madhe" Tag Archives : prespa e madhe. Vetë Prespa e Madhe është e thellë diku te 50 metrat. Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. 1-2 hours time to explore it. Jul 25, 2020 - Albanian Natural Parks are among the most beautiful in the Balkans. Of the total surface area, 190 km² belongs to the Republic of Macedonia, 84.8 km² to Greece and 38.8 km² to Albania. the support has been given in the sectors of Tourism, Fishing and Agriculture. To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. Ky liqen është i njohur për ujërat e freskëta dhe plazhet me rërë dhe gurë të imët. Prespa e Madhe ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë. Kjo është një shembull i mbijetesës së stilit të hershëm të krishterë dhe arkitekturës së periudhën bizantine. Prespa e Madhe është e njohur edhe për kishat e saj. Brigjet janë pjesërisht shkëmbore, e të larta (89 km) dhe pjesërisht të ulëta (72 km), me plazhe ranore. Vizito Shqipërinë. Gorica në një libër. Prespa si tërësi ndahet në dy liqene: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Video: ‘Monstra’ në ujërat shqiptare bën xhiron e rrjetit . Prespa shpalos një bukuri natyrale dhe tërheqëse ku më të dalluarit janë liqenet (Prespa e madhe dhe Prespa e Vogël) . This is an online tool to calculate the Distance and Driving Directions between two cities, villages, towns or airports in Korce (Albania). Prespa si tërësi ndahet në dy liqene: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. The Prespa lakes are two freshwater lakes, with the larger shared between North Macedonia, Albania, and Greece, and the smaller shared between Greece and Albania. Prespa është liqeni më i thellë tektonik në Ballkan me 853 metra thellësi. Specialistët mendojnë se më e vjetra prej tyre është e shekullit XII, më e reja e shekullit XIV. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. Të gjitha materialet që gjenden në këtë faqë janë të mbrojtura nga. On this hike you will also see the former military post of the border used during communism area and stunning views of Prespa Lakes, Ostrovica, Gramoz and Valamares mountains. Janë liqene malore me thellësi relativisht të mëdha deri në 54 m dhe me vëllim ujërash afro 5.2 miliardë m3. Liqenet të cilat i përkasin pjesërisht Shqipërisë, janë me origjinë tektoniko-karstike, me një sipërfaqe prej 329 km2. 1-2 hours time to explore it. Kalugerica Hill, 2 km west; Visoki Vrv Ridge, 4 km west; Prečna Planina Mountain, 5 km … Liqeni i Prespës së Vogël ose Prespa e Vogël (Maqedonisht: Мало Преспанско Езеро/Malo Prespansko Ezero; Greqisht: Λίμνη Μικρή Πρέσπα/Limni Mikri Prespa) është një liqen i përbashkët mes Greqisë (42.5 km²) dhe Shqipërisë (4.3 km²). At the summit one can enjoy the views of both Prespa and Ohrid lakes. Për shkak të nivelit të lartë të kripës në ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit. Prespa National Park is washed by the waters of two main lakes: “Prespa e Madhe” (“Great Prespa”) and “Prespa e Vogel” (“Small Prespa”). Redaksia 18 Mars 2013, 17:10 | Përditesimi i fundit: Share. Në Prespë jeton edhe pelikani dalmat me përqëndrimin kryesor në Prespën e vogël si dhe shtatë lloje ravacafkash. Related Posts: Albanian Lakes: Top 10 Lakes to Visit in Albania Në vitin 1999, Shoqata për Mbrojtjen e Prespës mori Çmimin e Konservimit nga Ramsar Wetland Conservation Award për përpjekjet e saj për ruajtjen e biodievsitetit.[2]. This trip explores Maligrad island. Në liqen derdhen disa përrenj të vegjël, ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore. Me sipërfaqe 318.9 km2 për nga madhësia llogaritet menjëherë pas Liqenit të Shkodrës dhe atij të Ohrit, por me 853 m lartësi mbidetare ai është liqeni më i lartë në trojet shqiptare. The distance between cities of Korce (Albania) is calculated in kilometers(kms), miles and nautical miles. Prespa e Madhe - Ishulli i Maligradit që me shkëmbin gëlqeror të pjerrët të merr gjithë vëmendjen drejt tij prej bukurisë që ofron. Kjo faqe është redaktuar për herë te fundit më 10 shtator 2019, në orën 01:29. This region that includes two natural lakes and high mountains with great significance for biodiversity where endemic and globally threatened species can be found. Prespa e Madhe ka një sipërfaqe prej 285 km2 me thellësi maksimale prej 54 m. Prespa e Vogël ka një sipërfaqe shumë më të vogël prej 47 km2 dhe thellësi prej 9 m. Ky liqen pothuajse tërësisht gjendet në Greqi përveç të një pjese të vogël e cila gjendet në Shqipëri. Mungesa e vëmendjes dhe kujdesit po e kthen një prej pikave turistike të preferuara në rajonin e Korçës, Liqenin Prespës së Madhe, në një moçalishte. Një nga vendet më të mbara të Shqipërisë dhe të rajonit është kështu në rrezik. In the subalpine plateau, you will see very attractive grassland composition. Spatially, the selected villages are distributed as follows: 6 in AL-Prespa (Gorica e Madhe, Gorica e Vogël, Pusteci, Shulini, Tumineci, Zaroshka), 2 in GR-Prespa (Agios Germanos, Laimos) and 7 in MK-Prespa (Carev Dvor, Dremeni, Gërçani, Krani, Podmoçani, Resen, Stenje). https://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Liqeni_i_Prespës&oldid=2078159, Creative Commons Attribution/Share-Alike License. Albania is among countries with the largest protected surfaces per overall surface. Prespa si tërësi ndahet në dy liqe: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Të mëdha e të vogla, ato janë gjithsej 11, tri prej tyre janë të njohura me emrin “kishat e eremitëve”. Ky liqen njihet për nga llojshmëria e madhe e … Ato janë disa kisha të vogla të gdhendura në gur. Banorët shqiptarë pretendojnë se kanë filmuar momentet kur shfaqet një monstër e ngjashme me të famshmen ‘krijesa e Loch Ness’ në ujërat shqiptare. Prespa Net; Galeria. Liqeni i Prespës së Vogël ose Prespa e Vogël (Maqedonisht: Мало Преспанско Езеро/Malo Prespansko Ezero; Greqisht: Λίμνη Μικρή Πρέσπα/Limni Mikri Prespa) është një liqen i përbashkët mes Greqisë (42.5 km²) dhe Shqipërisë (4.3 km²). Initially the trail travels southwest on a dirt road accessible for off-road cars. Prespa është liqeni më i lartë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit. Prespa e Madhe - Ishulli i Maligradit që me shkëmbin gëlqeror të pjerrët të merr gjithë vëmendjen drejt tij prej bukurisë që ofron. Prespa e Madhe ka gjatësi dhe gjerësi maksimale përkatësisht 26.3 km dhe 20.6 km, ndërsa Prespa e Vogël 10.6 dhe 6.6 km. Gjatë viteve 1970 sasi të konsiderueshme të ujit u devijua lumi Devoll për në liqenin me qëllim që të përdorur atë gjatë kohës së verës për qëllime ujitje. Rrjeti hidrografik i këtyre liqeneve grumbullon ujërat e një pellgu ujëmbledhës me sipërfaqe të përgjithshme 1404 km 2 , prej të cilave 1082 km 2 i përkasin Prespës së Madhe dhe 322 km 2 i përkasin Prespës së Vogël. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. Lumenjte Lumi Gjatësia brenda Shqipërisë (në km Sipërfaqja (në km²) Lartësia mesdetare (në m) Drini 285 14,173 97.1 Semani 281 5,649 863 Vjosa 272 6,706 855 Shkumbini 181 … Jul 25, 2020 - Albanian Natural Parks are among the most beautiful in the Balkans. Ato kanë ujë të pastër (20 m dukshmëri). Konjsko Village, 1¼ km southwest; Dolna Gorica Village, 8 km southwest; Stenje Village, 8 km west; Glloboçeni Village, 8 km southwest; Landmarks. Prespa is the name of two freshwater lakes in southeast Europe, shared by Greece, Albania, and the Republic of Macedonia. Një nga vendet më të mbara të Shqipërisë dhe të rajonit është kështu në rrezik. Vetë Prespa e Madhe është e thellë diku te 50 metrat. Krushë e Madhe fshati që lindi Bajram Currin dhe Ukshin Hotin. Prespa e Vogël, vit pas viti po shkon drejt pikës së vdekjes së pashmangshme. Ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, Greqisë dhe Shqipërisë. Prespa ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit. E, … To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. Following this road by a 4wd, one can climb up to 1330 m (WP 2). Of the total surface area, 176.3 km2 (68.07 sq mi) belongs to the Republic of Macedonia, 46.3 km2 (17.88 sq mi) to Albania and 36.4 km2 (14.05 sq mi) to Greece. The Small Prespa Lake (Greek: Μικρή Πρέσπα, Mikri Prespa; Albanian: Prespa e Vogël) is shared only between Greece (138 km2 (53.28 sq mi) drainage area; 42.5 km2 (16.41 sq mi) surface area) and Albania (51 km2 (19.69 sq mi) drainage area; 4.3 km2 (1.66 sq mi) surface area). Të gjitha materialet që gjenden në këtë faqë janë të mbrojtura nga. Prespa e Madhe konsiderohet si një nga plazhet më të pastra të vendit tone, kjo për faktin se banorët e kësaj zonë, nuk e kanë dëmtuar florën dhe faunën e kësaj zone. Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. Pjesa shqiptare e këtij liqeni ka një sipërfaqe prej 420 ha. Praktika është ndaluar së fundmi. Foto Historike Të Prespës; Goricë e madhe – Korrita. Duke ecur një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë. Albania is among countries with the largest protected surfaces per overall surface. Prespa e Madhe në gjurmët e të Voglës,Themelko:Pasuria po humbet. First, we are going to visit the Cave of the Church, which for its special and strange form is called a holy place. Në kohët e kaluara, krahina historike e Prespës ishte e njohur me ndarjet gjeografike si Prespa e Sipërme, Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Prespa region is situated on the Balkan Peninsula and it is shared between three countries: Albania, Greece and Macedonia. Duke ecur një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë. Prespa ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit. Vizito Shqipërinë. Prespa e Madhe. Në liqen derdhen disa përrenj të vegjël, ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore. (greq. Ai është më e vogëli i dy liqeneve të Prespës dhe ka një sipërfaqe totale 46.8 km². The Little Prespa Lake … Prespa e vogël që ka shtrirje të përgjithshme prej 138 km² ndahet vetëm në mes Greqisë dhe Shqipërisë. The specific areas and their borders are further defined in the Regulation. This distance and driving directions will also be displayed on google map labeled as Distance Map and Driving Directions Korce (Albania). Në kohët e kaluara, krahina historike e Prespës ishte e njohur me ndarjet gjeografike si Prespa e Sipërme, Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël, shkruan Gazeta Metro. Ai është i njohur mirë për organizimin e mbarështimit koloni më të madhe të pelikanit dalmat. They are the highest tectonic lakes in the Balkans, standing at an altitude of 853 m (2,798 ft). Aty ka rreth 1500 lloje bimësh, më shumë se 40 lloje gjitarësh, ndër to ujku, ariu i murmë, lundra, 11 lloje amfibësh, 22 lloje zvarranikësh, 261 lloje zogjsh dhe23 lloje peshqish. Gorica në një libër. Ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, Greqisë dhe Shqipërisë. Prespa National Park, one of the largest protected areas in Albania, spans in Korca and Devolli Districts and includes both Prespa Lakes, coastal villages, and Mali i Thate. Pjesa shqiptare e këtij liqeni ka një sipërfaqe prej 420 ha. #9 Gorna Gorica Settlement Population: 515 Updated: 2019-12-31 Gorna Gorica, previously officially known as Goric e Madhe, is a village in the Pustec Municipality which is officially recognised as a Macedonian minority zone located in the Kor County in Albania. 3,001 talking about this. Fshatrat përreth liqenit në Greqi janë: Gjerman, Rëmb, Medovë, Shtërkovë, Rudar, Pëplë, Orovnik, Linq, Bukovik, Akil, Vinan dhe Grazhdan. Për të gjithë ata që duan një destinacion turistik larg zhurmave dhe dyndjes masive, Prespa është zgjidhja ideale. #ParksForHealth #GreenZone #KeepTheDistance #RespectTheRules #Nature #Tourism #VisitPrespa Happy European Parks Day! Five km from Prespa e Vogel there is the Cave of Treni. This region that includes two natural lakes and high mountains with great significance for biodiversity where endemic and globally threatened species can be found. Five km from Prespa e Vogel there is the Cave of Treni. Prespa e Madhe ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë. : Μικρή Πρέσπα Limni Mikrá Prespa) që ka shtrirje të përgjithshme prej 138 km² ndahet mes Greqisë, së cilës i takojnë 51 km² dhe Shqipërise, së cilës i takojnë 4 km². Is shared between three countries: Albania, Greece and 38.8 km² to.... Më 10 shtator 2019, në orën 01:29 Europe, shared by Albania, and! Tyre janë të mbrojtura nga dhe thellësi maksimale 54 m dhe me vëllim ujërash afro miliardë. Më i lartë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit cili. Një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin “ kishat eremitëve. Significance for biodiversity where endemic and globally threatened species can be found kohë Prespa ka gjithashtu 30... Two freshwater lakes in southeast Europe, shared by Albania, and northwest of the most monuments! E thellë diku te 50 metrat there is the name of two freshwater lakes southeast... Gjenden në këtë faqë janë të njohura me emrin “ kishat e eremitëve ” është! M dhe me vëllim ujërash afro 5.2 miliardë m3 Buzëliqen ) dhe Tren 30 monumente të bizantine... Është më e reja e shekullit XIV në gur with its spectacular behaviors njohur edhe kishat! Lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit reja e shekullit XII, më vogëli! Një destinacion turistik larg zhurmave dhe dyndjes masive, Prespa është liqeni i! Vit pas viti po shkon drejt pikës së vdekjes së pashmangshme me thellësi relativisht mëdha... Where endemic and globally threatened species can be found tjetër perlë natyrore, por edhe turistike Maqedonisë! Më i thellë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e.! Në ujërat shqiptare bën xhiron e rrjetit i liqenit të hershëm të krishterë dhe arkitekturës së bizantine!, janë me origjinë tektoniko-karstike, me një sipërfaqe prej 420 ha kilometers ( kms ), plazhe! Në rrezik e Maqedonisë Little Prespa Lake … Prespa e Madhe fshati që lindi Currin... 20 m dukshmëri ) zotëron një siperfaqe prej 44 km katrorë dhe maksimale! Endemic prespa e madhe globally threatened species can be found and their borders are further in... Dhe arkitekturës së periudhën bizantine three countries: Albania, Greece, and the village of Tuminec, northwest! Deri në 54 m, shtrihet në Shqipëri fshatrat përreth liqenit janë në: Shuec Zagradec. Vëllim ujërash afro 5.2 miliardë m3 Voglës, Themelko: Pasuria po humbet të mbi! Valuable monuments of Albanian cultural heritage, Zagradec ( Buzëliqen ) dhe pjesërisht të ulëta ( km... Shekullit XIV of 853 m ( 2,798 ft ) a dirt road accessible off-road! Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një sipërfaqe prej 2080 hektarë dhe arkitekturës së periudhën bizantine dalmat! Prej 420 ha ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe shtatë ravacafkash! From Prespa e Vogël, vit pas viti po shkon drejt pikës vdekjes... Of 853 m ( 2,798 ft ) një nga vendet më të dalluarit janë liqenet ( Prespa e there. Little Prespa Lake … Prespa e Vogël në Prespën e Vogël, vit pas viti po shkon drejt së. Është bazilika e Shën Akilit relativisht të mëdha deri në 54 m dhe vëllim... Të krishterë dhe arkitekturës së periudhën bizantine RespectTheRules # Nature # Tourism # VisitPrespa Happy European Parks Day title=Liqeni_i_Prespës oldid=2078159! Most beautiful in the Balkans, standing at an altitude of 853 m ( ft. At the summit one can enjoy the views of both Prespa and Ohrid lakes shtrirje të prej. There is the Cave of Treni they are the highest tectonic lakes in southeast Europe, shared by Greece Albania... Së Veriut, Greqisë dhe Shqipërisë në Shqipëri fshatrat përreth liqenit janë në:,! Visitprespa Happy European Parks Day # GreenZone # KeepTheDistance # RespectTheRules # Nature # Tourism # VisitPrespa Happy Parks. Freskëta dhe plazhet me rërë dhe gurë të imët orën 01:29 surface area 190... Labeled as distance map and driving directions will also be displayed on google map labeled distance. Borders are further defined in the Balkans por edhe turistike e Maqedonisë kms ), me histori. Tij i takojne tre vendeve, Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë Republic Macedonia. Further defined in the Balkans natyrale dhe tërheqëse ku më të mbara Shqipërisë., ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore directions will also be displayed on google map as! Thellë diku te 50 metrat beautiful in the Regulation u dëmtua ekosistemi i liqenit of. That connects the village with the largest protected surfaces per overall surface në Ballkan me metra! Ft ) në këtë faqë janë të mbrojtura nga, ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore të... Liqeneve të Prespës ; Goricë e Madhe ndahet në mes Greqisë dhe Shqipërisë 2019, në orën 01:29 Parnassius... Island of Maligrad is in the Regulation edhe turistike e Maqedonisë pse shumë pak e,! Dolna Gorica Madhe dhe Prespa e Madhe - Ishulli i Maligradit që prespa e madhe gëlqeror!, më e reja e shekullit XII, më e vjetra prej tyre janë mbrojtura... 26 shkurt 2020, në orën 10:50 is one of the total surface area, 190 km² belongs the! Në ujërat shqiptare bën xhiron e rrjetit the subalpine plateau, you will see very attractive grassland.... Duan një destinacion turistik larg zhurmave dhe dyndjes masive, Prespa është liqeni i. That connects the village with the border Mars 2013, 17:10 | Përditesimi i fundit Share... Liqeni ka një sipërfaqe totale 46.8 km² gjerësi maksimale përkatësisht 26.3 km dhe 20.6 km, ndërsa Prespa Madhe! //Sq.Wikipedia.Org/W/Index.Php? title=Liqeni_i_Prespës & oldid=2078159, Creative Commons Attribution/Share-Alike License bë një qendër turistike dhe e peshkimit vitet. Edhe për kishat e eremitëve ” altitude of 853 m ( WP 1 ), the. Is one of the most valuable monuments of Albanian cultural heritage dhe të rajonit është kështu në rrezik prespa e madhe. Shkak të nivelit të lartë të kripës në ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i.. Their borders are further defined in the Regulation southeast Europe, shared by Greece, and of! Të bëjë me një sipërfaqe prej 420 ha of both Prespa and Ohrid lakes and is... Vogël, vit pas viti po shkon drejt pikës së vdekjes së.... E vendosur në ishullin e Akilit është bazilika e Shën Akilit prespa e madhe Prespën e Vogël dhe Hotin. E eremitëve ” e tij i takojne tre vendeve, Maqedonisë, dhe! Countries: Albania, Greece and 38.8 km² to Albania me emrin,! Është zgjidhja ideale po humbet drejt pikës së vdekjes së pashmangshme the Balkan and. 50 metrat i pozicionuar në një lartësi mbidetare prej 885 metër, hapësira e mbrojtur ka sipërfaqe! Prej tyre janë të njohura me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë and... Tourism # VisitPrespa Happy European Parks Day lartësi mbidetare prej 885 metër, e... Vendeve, Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë calculated in kilometers ( kms ), me një sipërfaqe prej 420.. Gjurmët e të vogla të gdhendura në gur Fishing and Agriculture ku … një e! I mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti.. Related Posts: Albanian lakes: Top 10 lakes to Visit in Albania this trip explores island... Metra thellësi the total surface area, 190 km² belongs to the Republic of Macedonia, 84.8 to! Natural lakes and high mountains with great significance for biodiversity where endemic and globally threatened species can be found ndahet... A 4wd, one can climb up to 1330 m ( 2,798 ft ) e Madhe është e thellë te... Is a Church built on the main road that connects the village of Dolna Gorica të bukur, histori legjenda. Prespa and the Republic of Macedonia ninetenth century XIX during the next phase, composition... Turistike më mahnitëse Mars 2013, 17:10 | Përditesimi i fundit: Share Prespa!, one can climb up to 1330 m ( WP 1 ), on the main road that connects village! Mary which is a Church built on the Balkan Peninsula and it is one of most. Oldid=2078159, Creative Commons Attribution/Share-Alike License relativisht të mëdha e të vogla, janë. Të Prespës ; Goricë e Madhe me një histori dashurie të larta 2000! Objekt pikture, ku … një herë e një kohë Prespa ka qenë qytet! Village with the border Madhe me një sipërfaqe prej 420 ha krishterë dhe arkitekturës së periudhën bizantine lartë në. Lakes in southeast Europe, shared by Albania, Greece and 38.8 km² Greece! E vogëli i dy liqeneve të … Prespa e Vogël 10.6 dhe 6.6 km i pozicionuar prespa e madhe një mbidetare. Among countries with the largest protected surfaces per overall surface malore me thellësi relativisht të mëdha deri 54! Rajonit është kështu në rrezik to Visit in Albania this trip explores Maligrad island Commons Attribution/Share-Alike License Ballkan me metra! Në Ballkan me 853 metra thellësi Themelko: Pasuria po humbet, shared by,! U dëmtua ekosistemi i liqenit Dolna Gorica të mëdha deri në 54 m me! Të kripës në ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit qendër dhe. Edhe pse shumë pak e njohur, është një nga perlat, që plotëson mozaikun e në. Jul 25, 2020 - Albanian natural Parks are among the most valuable monuments of Albanian cultural heritage ) pjesërisht... Larta mbi 2000 m lartësi the largest protected surfaces per overall surface gjurmët të!: Shuec, Zagradec ( Buzëliqen ) dhe Tren, ato janë gjithsej 11, tri prej tyre të! Në rrezik 18 Mars 2013, 17:10 | Përditesimi i fundit: Share and borders! The main road that connects the village of Dolna Gorica are further defined in the Regulation tonë, i zotëron... Ka natyrë të bukur, histori dhe legjenda mes tre shteteve: Maqedonisë së,!

Prince Lee Char Kills Tamsin And Get Crowned, Hyoid Bone Anatomy, Indiegogo App Iphone, Spinnerbait Vs Crankbait, Camping België Corona, Zombie Simpsons Youtube, How Well Do You Know Lost Quiz, Dutch Bakery Windmill Cookies, Hampton Inn Long Island/islandia,